NEDERLAND & VLAANDEREN

TIJDSCHRIFT OVER DE PIANO | MERKEN | DETAILHANDEL | STEMMERS | PIANISTEN | INTERVIEWS | CONCERTEN | FESTIVALS | CD’S | BLADMUZIEK | BOEKEN | EDUCATIE |  DOCENTEN | CONCOURSEN

NIEUWS… lees verder in Pianist!

Steun het Pianola Museum

Recentelijk haalde ‘vastgoedprins’ Bernhard met zijn 349 panden in Amsterdam het nieuws, maar in de muziekwereld gaat de aandacht vooral naar het pand waarin het Pianola Museum is gevestigd en nu dit onderkomen dreigt te verliezen. Teken de petitie!

 

www.pianola.nl

Klassieke muziek leeft

Warner Music laat jongeren met Maestromusic zien dat klassieke muziek leeft. Heel leuk zijn de filmpjes van de Classical Speed Dates waarbij jongeren worden geconfronteerd met klassieke muziek op weg naar een nieuwe liefde.


www.maestromusic.today

Fotograaf: Michel Groen

Promotie

Boni Rietveld, orthopedisch chirurg en oprichter van het Medisch Centrum voor Dansers en Musici, waar hij duizenden dansers en musici behandelde, promoveerde eind vorig jaar in de dans- en muziekgeneeskunde. In PIANIST aandacht voor medische aspecten van het musiceren.


www.haaglandenmc.nl/mcdm

The Piano is Yours

Maene plaatste onlangs op Luchthaven Zaventem twee vleugels. Maene: ‘We brengen muziek bij de mensen, zodat ze de liefde voor muziek ook daar met vrienden en passanten kunnen delen.’

Brugge koopt Maene

Concertgebouw Brugge koopt als eerste concertzaal ter wereld een Chris Maene Rechtsnarige Concertvleugel. Chris Maene is blij en vereerd: “Mijn eerste fortepiano werd in 1976 in Brugge voorgesteld.” Op 23 juni a.s. zal Julien Libeer het inauguratie-concert verzorgen.

www.concertgebouw.be

Conferentie

De Alink-Argerich Foundation (AAF) organiseert een internationale conferentie in Barcelona (19 en 20 maart a.s.). Een groot aantal organisatoren van internationale pianoconcoursen vanuit de hele wereld zal daarbij aanwezig zijn. PIANIST doet verslag. Op de foto Guus Alink en Martha Argerich.


www.alink-argerich.org/AAF-Conference-2018-schedule.pdf

Spelen om het hardst

Koningin Máxima

Stichting Méér Muziek in de Klas streeft naar goed muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland in 2020. Koningin Máxima, erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas, was in november aanwezig bij de ondertekening van een convenant voor beter muziekonderwijs in de regio Groningen.

 

www.meermuziekindeklas.nl

Grachtenfestival

Lestari Scholtes is de nieuwe programmeur van het Grachtenfestival en is onlangs ook toegetreden tot het EPTA bestuur, waarvan Christo Lelie afscheid nam. Lestari is bekend van het pianoduo Scholtes & Janssens en het Piano Duo Festival.

Chopin

Frédéric Chopin is gestorven aan de gevolgen van een zeldzame complicatie van tuberculose, dat concluderen Poolse wetenschappers. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in The American Journal of Medicine.

Lipatti voor de camera

Jeugd en cultuur

Eliane Rodrigues geeft op 15 april een benefietconcert t.b.v. het Jeugdcultuurfonds Arnhem, georganiseerd door Lions Club Arnhem. De stichting steunt kansarme kinderen. Het concert begint 15.00 uur in de Vredebergkerk in Oosterbeek.

 

Kaartverkoop: lions.arnhem.penn@gmail.com 
www.jeugdcultuurfonds.nl

De sympathieke Vlaamse televisiepresentator Thomas Vanderveken maakte het zich met ‘Thomas speelt het hard’ niet gemakkelijk met het pianoconcerto van Grieg. Mike Boddé deed bij Podium Witteman een heroïsche poging met Rach2.

Op de valreep van 2017, het jaar waarin zijn honderdste geboortedag werd herdacht, dook Dinu Lipatti op in een film, opgenomen tijdens een tuinfeest in Luzern in 1947. De film werd vertoond tijdens het Lipatti herdenkingsconcert in Cadogan Hall in London, op 28 november j.l.

Pianist wordt uitgegeven door FORTE MEDIA BV en verschijnt in de Nederlandse en Duitse taal in zeven landen: Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Liechtenstein.

 

© Pianist 2018 | website: www.pertoon.nl