NEDERLAND & VLAANDEREN

TIJDSCHRIFT OVER DE PIANO | MERKEN | DETAILHANDEL | STEMMERS | PIANISTEN | INTERVIEWS | CONCERTEN | FESTIVALS | CD’S | BLADMUZIEK | BOEKEN | EDUCATIE |  DOCENTEN | CONCOURSEN

NIEUWS… méér in PIANIST!

opus klassiek voor pianobroers

pianolamuseum concerten

afscheid willem brons

Ook in Duitsland is de ster van Arthur en Lucas Jussen rijzende. Op 14 oktober j.l. kregen ze in Berlijn een Opus Klassik uitgereikt voor hun opname van het dierenkarnaval van Saint-Saëns, in Duitsland uitgebracht met teksten gesproken door Katja Riemann. Tijdens de prijsuitreiking permitteerden de broers zich in het hol van de leeuw nog een voetbalgrapje, te zien op YouTube.

108

Als het aan het Australische Stuart and Sons ligt dan is de concertvleugel nog lang geen uitontwikkeld perfect product, integendeel. Eerder maakte het bedrijf, gespecialiseerd in ‘custom made’ vleugels, al instrumenten met 97 en 102 toetsen. Nu gaan ze tot 108, negen volle octaven. Volledig opnieuw vormgegeven, o.a. zonder klep, want ‘An open keyboard is an invitation to play! Volgens de bouwers gebruikt 80% van de pianisten tegenwoordig een ipad en daar is dus een houder voor, al is er ook nog wel een traditionele lessenaar. Hoe de piano klinkt en speelt weten we voorlopig nog niet. De vleugel heeft 4 pedalen, meet 300 bij 180 cm en kost $310,000 AUD. Het bouwproces neemt 2 jaar in beslag.  www.stuartandsons.com

 

 

Voor wie na het Weense nieuwjaar nog niet genoeg heeft gehad, kan op 1 januari, om 15 uur, in het Pianola Museum terecht voor een Nieuwjaarsconcert door Maria Prokofieva (foto). Ze speelt Chopin. Er is een welkomstdrankje om te toasten op het nieuwe jaar. De Amerikaanse pianiste Vivianne Cheng, één van de  vijf jongste Steinway Artists ter wereld, speelt op zaterdag 12 januari in het museum, Chopin Rachmaninoff en Shostakovich. En 20 januari is de eer aan Martin Oei met werk van Chopin, Liadov en Rachmaninoff. Geelvinck Pianola Museum, Westerstraat 106, 1015 MN Amsterdam, www.pianola.nl Reserveren aanbevolen: info@pianola.nl of telefonisch 020 – 627 96 24.

 

 

Op dinsdag 9 oktober 2018 werd in de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam een feestavond gehouden voor Willem Brons. De 81-jarige pianist nam die dag afscheid als hoofdvakdocent piano, nadat hij deze functie vijftig jaar onafgebroken had vervuld aan dit instituut. Willem Brons heeft talloze pianisten succesvol naar het eindexamen geleid.  De namen van al die oud-studenten wervelden over het beeldscherm in een speelse film die bij de opening van de avond werd vertoond. Ronduit spectaculair daarin waren de beelden van pianist Ralph van Raat die als piloot vliegend boven Amsterdam zijn oud-leraar toesprak. De kern van het afscheidsfeest was een kort pianorecital door Willem Brons zelf. Hij vertolkte gloedvol Bachs Chromatische Fantasie en Fuga en Francks Prélude, Choral et Fugue. Fraai waren ook de gastoptredens van het Van Baerle Trio en Ralph van Raat, die een deel uit de Concord-Sonata van Charles Ives speelde. Er waren uiteraard lovende toespraken, onder meer van collega Jan Wijn die tegelijk met Brons in Amsterdam als hoofdvakdocent piano begon en nu dus ook de halve eeuw heeft volgemaakt. Wijn hoopt echter nog anderhalf jaar door te gaan. Hoewel de “Bronstijd” op het conservatorium nu afgelopen is, zei de vertrekkende jubilaris in zijn dankwoord dat hij als docent en pianist nog volop actief hoopt te blijven.

 

 

Pianist wordt uitgegeven door FORTE MEDIA BV en verschijnt in de Nederlandse en Duitse taal in zeven landen: Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Liechtenstein.

 

© Pianist 2018 | website: www.pertoon.nl